Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ


Τα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης που αποκαλύφθηκαν με εκκωφαντικό τρόπο και κατά την έναρξη του σχολικού έτους στην Π.Ε. "τρομάζουν" και εκπλήσσουν ακόμη και αυτούς που σχεδίασαν και εφαρμόζουν τις αντιεκπαιδευτικές μνημονιακές πολιτικές.
          "Τρομάζουν" και είναι "ανίκανοι" να διαχειρισθούν τα αποτελέσματα των αποφάσεών τους, αλλά δεν αλλάζουν πολιτική. Αντίθετα με τον πανικό που τους έχει καταλάβει γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς , τους μαθητές και την ελληνική οικογένεια. Το μίγμα μνημονιακές πολιτικές, ασχετοσύνη, αυθαιρεσία, αναλγησία και έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού και γνώσης του αντικειμένου, γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο.
          Στην καταγραφή των κενών, με αφορμή την πραγματοποίηση των αποσπάσεων, το Υπουργείο Παιδείας, διαπίστωσε ότι αυτή τη στιγμή στα σχολεία της Π.Ε. υπάρχουν 1.898 κενά δασκάλων και 1.243 νηπιαγωγών (σύμφωνα με δικά τους στοιχεία), ενώ στα χέρια τις πολιτικής ηγεσίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, υπάρχουν μόνο 2.000 πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών. Οι αριθμοί, λοιπόν, δεν βγαίνουν, αν λάβουμε υπόψη, ότι αυτές οι πιστώσεις αφορούν και την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Βέβαια τα κενά που διαπιστώθηκαν θα αυξηθούν αφού ακόμη εκκρεμούν αποσπάσεις σε ΑΕΙ, σε πολιτικά γραφεία κτλ και σίγουρα θα προκύψουν αναρρωτικές άδειες, άδειες εγκυμοσύνης , λοχείας , ανατροφής κτλ.
          Όσο κι αν προσπάθησαν να καλύψουν το πρόβλημα της αδιοριστίας με καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, καταργήσεις οργανικών θέσεων και άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, τα σημερινά κενά βγάζουν στην επιφάνεια τα αποτελέσματα των μηδενικών διορισμών στην Π.Ε. τα τελευταία χρόνια, παρά τις πολλές συνταξιοδοτήσεις και την ουσιαστική απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων μας, από τη φετινή σχολική χρονιά.
          Κανείς, φυσικά δεν περιμένει λύση από τα "παραμύθια" που διηγείται καθημερινά ο υπουργός Παιδείας στα Μ.Μ.Ε. για τον εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού συστήματος κλπ, τη στιγμή μάλιστα που ενώ υπάρχουν τόσα κενά στα σχολεία ο ίδιος επιμένει να αποσπά εκπαιδευτικούς σε Ιερές Μητροπόλεις, Ιερές Αρχιεπισκοπές, στην Ιερά Σύνοδο, στο Διορθόδοξο Κέντρο κλπ.
Όταν, λοιπόν, οι "εγκέφαλοι" και οι αναρμόδιοι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας διαπίστωσαν έκπληκτοι το μέγεθος των κενών αντί να δώσουν άμεσα λύση προσπαθούν να σκαρφιστούν και πάλι νέους τρόπους μείωσης των κενών. Η ανασφάλεια, η αδυναμία οικογενειακού προγραμματισμού και ο φόβος που δημιουργούν στους εκπαιδευτικούς είναι μεγέθη που δεν τους απασχολούν. Αδυνατούν να αντιληφθούν «βολεμένοι στις θεσούλες τους» πως πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι.
                               Η αδιαφορία και η αναλγησία τους δεν έχουν όρια.
          Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να γνωρίζουν πως με τις περικοπές και την πρωτοφανή υποχρηματοδότηση της Παιδείας, με απαξιωμένους εκπαιδευτικούς και με «ψίχουλα» δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της εκπαίδευσης
Η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε. καλεί την πολιτική ηγεσία
·        Να σταματήσει επιτέλους τους πειραματισμούς σε βάρος της Δημόσιας Παιδείας.
·        Να ικανοποιήσει όλες τις αιτήσεις απόσπασης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ , όλων των ειδικοτήτων, με βάση τα λειτουργικά κενά
·        Να καλύψει τα οργανικά κενά με μόνιμους διορισμούς και να ζητήσει επιπλέον πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών, ώστε να καλυφθούν ΟΛΑ τα κενά από την Α΄φάση
·        Να μην επιχειρήσει να καλύψει το πρόβλημα των κενών, που η ίδια έχει δημιουργήσει, με εκπτώσεις σε βάρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, με την κατάργηση θεσμών που έχουν αγκαλιάσει οι εκπαιδευτικοί και η ελληνική κοινωνία ( Σχολεία ΕΑΕΠ , Ολοήμερα Σχολεία, Ενισχυτική Διδασκαλία κτλ)
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου